Στις χαρές και στις λύπες μαζί! Ασφαλείς online πληρωμές! Παίξε Υπεύθυνα!

Αθλητική Ενημέρωση

Το τείχος του Βερολίνου γκρεμίστηκε, το ίδιο και το ποδόσφαιρο στην Ανατολική Γερμανία!

 Κάτι παραπάνω από 34 χρόνια έχουν περάσει από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Ένα γεγονός που σηματοδότησε δραστικές αλλαγές στην Γερμανική κοινωνία και ως εκ τούτου στο Γερμανικό ποδόσφαιρο. Αλλαγές που σημάδεψαν και «τρόχισαν» το σχήμα των ομάδων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας στα μετέπειτα χρόνια.

Το 1948 δημιουργήθηκε η Όμπερλιγκα της Ανατολικής Γερμανίας. Απαρτιζόταν από συλλόγους πλήρως χρηματοδοτούμενους, συνήθως, από το κράτος, την αστυνομία και το στρατό. Σε αυτό το κλίμα, οι πρώτες ομάδες που κυριάρχησαν μέχρι και το 1970 ήταν η Φόρβαρτς Βερολίνου, γνωστή σήμερα ως ΦΚ Φρανκφούρτη και η Βίσμουτ Καρλ Μαρξ Σταντ, γνωστή σήμερα ως Ερτσγκεμπίργκε Άουε.

Από το 1970 και μέχρι την Ένωση

 Στη δεκαετία του 1970, το φιλοσοβιετικό καθεστώς, αντιλαμβάνεται τον ρόλο του αθλητισμού ως μορφή προβολής της δύναμης του κράτους στο εξωτερικό. Ήταν η δεκαετία που σημειώνεται και η μοναδική παρουσία της χώρας σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μάλιστα εντελώς συμπτωματικά ήταν αυτό του 1974 στη Δυτική Γερμανία. Εκεί, βρέθηκαν αντίπαλες στους ομίλους με την Ανατολική Γερμανία να επικρατεί με 1-0 χάρη στο γκολ του Γιούργκεν Σπάρβασσερ.

Το ποδόσφαιρο εμφανώς αναβαθμίζεται και έτσι καταλήγουμε σε ένα σημαντικό επίτευγμα και σε διασυλλογικό επίπεδο, το Κύπελλο Κυπελλούχων για το Μαγδεμβούργο το 1974, κόντρα στη Μίλαν με σκορ 2-0.

Στη συνέχεια και στη δεκαετία του 1980, παρατηρούμε την παρουσία σε ευρωπαϊκό τελικό άλλων δύο Ανατολικογερμανικών και πάλι για το Κυπελλούχων. Πρόκειται για την Καρλ Τσάις Ιένα το 1981 κόντρα στη Ντιναμό Τιφλίδας όπου ηττήθηκε με 2-1, ενώ το 1987 η Λοκομοτίβ Λειψίας ηττήθηκε με 1-0 από τον Άγιαξ των νεαρών Ράικαρντ, Μπέργκαμπ και Φαν Μπάστεν.

Ταυτόχρονα τις δύο αυτές δεκαετίες, οι ομάδες που «έκαναν κουμάντο» στα εγχώρια ήταν 3. Στο πρώτο μισό του ’70 βλέπουμε το Μαγδεμβούργο με 3 κατακτήσεις πρωταθλημάτων (1972,1974,1975). Έπειτα, φτάνει η ώρα της Ντιναμό Δρέσδης όπου μετά τα πρωταθλήματα του 1971 & 1973 έχει τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις από το 1976 έως 1978 καθώς και άλλες δύο το 1989 και 1990.

Όλες τις  υπόλοιπες χρονιές και με δέκα συνεχόμενες κατακτήσεις (1979-1988), ο «νταής στο προαύλιο» είναι η BFC Βερολίνου γνωστή και ως Ντιναμό Βερολίνου. Μια ομάδα άμεσα συσχετιζόμενη με την μυστική αστυνομία του κράτους, τη Στάζι, που ήταν και αυτή που την χρηματοδοτούσε. Μια ομάδα που το όνομα της συσχετίστηκε μέχρι και με απόπειρες δολοφονίας ποδοσφαιριστών.

Η ώρα της ενοποίησης έφτασε!

Η σεζόν 1991-92 ήταν η πρώτη του νέου-ενωμένου Γερμανικού κράτους. Τα προβλήματα αφομοίωσης των πολιτών της Ανατολικής Γερμανίας που παρουσιάστηκαν ήταν πολλά και δισεπίλυτα. Όπως είναι φυσικό, ένα τέτοιο ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό γεγονός δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το ποδόσφαιρο.

H Μπουντεσλίγκα αποτελούταν από 18 ομάδες την τελευταία της σεζόν πριν την ένωση των δύο κρατών. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν οι ομάδες της Ανατολικής Γερμανίας να προσαρτηθούν στο ήδη υπάρχον πρωτάθλημα της Δυτικής.

Βασικοί λόγοι που δεν έγινε το αντίθετο είναι πως η Ανατολική Γερμανία αποτελούσε μόλις το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού, ενώ ταυτοχρόνως ήταν σαφές πως η Δυτική Γερμανία ήταν αυτή που είχε το «πάνω χέρι»  οικονομικά, με μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα και μία από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες οικονομίες.

Ως αποτέλεσμα υπήρξε η εξής κατανομή των 14 ομάδων της. Εκείνες που τερμάτισαν στις δύο πρώτες θέσεις της τελευταίας σεζόν της Όμπερλιγκα που ήταν η Χάνσα Ρόστοκ (η τελευταία πρωταθλήτρια Ανατολικής Γερμανίας) και η Ντιναμό Δρέσδης εισήλθαν στην νέα  ενοποιημένη Μπουντεσλίγκα των 20 ομάδων.

Οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 3-8, που ήταν οι Ροτ-Βαις Έρφουρτ, Χάλεσερ, Κέμνιτσερ, Καρλ Τσάις Ιένα, Λοκομοτίβ Λειψίας και Μπράντεμπουργκ κατέληξαν στη Τσβάιτε Μπουντεσλίγκα, δηλαδή τη δεύτερη κατηγορία.

Οι υπόλοιπες 6 ομάδες κατέληξαν στην τρίτη κατηγορία. Για την ιστορία, αυτές ήταν οι EFC Σταλ, Μαγδεμβούργο, ΦΚ Μπερλίν (πρώην Ντιναμό Βερολίνου), Ζάξεν Λειψία, Ένεργκι Κότμπους και η Βικτόρια 91 Φρανκφούρτης (πρώην Φόρβαρτς Βερολίνου).

Τα αποτελέσματα

Όπως είναι σαφές, ήταν τεράστιο σοκ για ομάδες που είχαν συνηθίσει να πρωταγωνιστούν και να διεκδικούν το πρωτάθλημα, ξαφνικά να παλεύουν στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία. Γεννάται ωστόσο μια εύλογη απορία: για ομάδες πρώτης κατηγορίας, δεν θα ήταν πολύ εύκολο να ξαναβρεθούν στο προσκήνιο;

Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη ποτέ, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Κυριότερος παράγοντας αποτέλεσε η υψηλή ποιότητα των συλλόγων της Δυτικής Γερμανίας δυσκολεύοντας έτσι κατά πολύ πιθανές ανόδους των άλλοτε γειτόνων τους.

Ταυτόχρονα όμως συνέβαινε και κάτι πιο ωμό. Οι δυτικές ομάδες είχαν συνηθίσει ένα ποδόσφαιρο που ήταν μέρος της ελεύθερης αγοράς, ενώ επιπλέον ήτο χρηματοδοτούμενες από ιδιώτες με «βαριά πορτοφόλια».

Έτσι ήταν σχεδόν μοιραίο οι Ανατολικογερμανοί σταρς, που έως τότε αμείβονταν με μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, να «ζαλιστούν» από τα παχυλά συμβόλαια που ήταν ικανές να τους προσφέρουν οι ομάδες από τη δύση.

Είναι αξιοσημείωτο πως στα πρώτα πέντε χρόνια της ένωσης, γύρω στους 150 ποδοσφαιριστές πραγματοποίησαν το άλμα σε κλαμπς στη δύση. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές των Ούβε Ρέσλερ, Ματίας Ζάμερ και Ουλφ Κίρστεν που από την Ντιναμό Δρέσδης έκαναν μεταγραφή σε Νυρεμβέργη, Στουτγκάρδη και Μπάγερ Λεβερκούζεν καθώς και του Αντρέας Τομ που από την Ντιναμό Βερολίνου βρέθηκε επίσης στην Λεβερκούζεν.

Η απότομη αλλαγή για το ποδόσφαιρο της Ανατολικής Γερμανίας της στοίχισε σε μεγάλο βαθμό και ως άμεσο αποτέλεσμα παρατηρείται ο υποβιβασμός της πρωταθλήτριας Όμπερλιγκα το 1991, Χάνσα Ρόστοκ στη δεύτερη κατηγορία καθώς και ο υποβιβασμός των Μπράντεμπουργκ, Χάλεσερ και Ροτ-Βαις Έρφουρτ στην τρίτη!

Μέχρι και σήμερα οι ομάδες που προήλθαν από τα ανατολικά δείχνουν ανίκανες να πρωταγωνιστήσουν στην κεντρική σκηνή του Γερμανικού ποδοσφαίρου. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις τέσσερις πρώην ανατολικογερμανικές ομάδες αγωνίστηκαν στην Μπουντεσλίγκα έως και σήμερα.

Πρόκειται για τις Χάνσα Ρόστοκ, Ντιναμό Δρέσδης, VFB Λειψία και Ουνιόν Βερολίνου ενώ για τη σεζόν 2023-2024 που διανύουμε, η μόνη που βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία είναι η Ουνιόν Βερολίνου!

Μέχρι και σήμερα κανένας σύλλογος που προερχόταν από τα πρωταθλήματα της Ανατολικής Γερμανίας δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει κάποιο κύπελλο ή πρωτάθλημα, ωστόσο αυτό το όνειρο δεν θα σταματήσει να υπάρχει…

Επιμέλεια: Γιάννης Παππάς

Κοινοποίηση σε:
Προτεινόμενα

United… Assemble!

Άλλη μια αγωνιστική που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απογοητεύει. Όπως και στην ταινία της Marvel, o Captain America δίνει το πρόσταγμα για ανασυγκρότηση απέναντι στον εχθρό

Read More »

Θοδωρής Δέδες στο BetflixGr: «Μοναδική ευκαιρία η Χόφενχαϊμ – Κάνει κάποια βήματα, αλλά θέλει δουλειά το Ποδόσφαιρο Γυναικών στην Ελλάδα!»

Συνέντευξη στον Χριστόφορο Κοκονό Ένας Έλληνας  που διαπρέπει στα γήπεδα της Γερμανίας ως προπονητής του ποδοσφαίρου Γυναικών. Ξεκίνησε με ένα όνειρο, να κάνει αυτό που

Read More »
Scroll to Top

Σύνδεση και διαχείριση λογαριασμού

Σας Ευχαριστούμε!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας στο newsletter μας.

Το BetflixGr ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις, δώρα και ενδιαφέρουσες εξελίξεις για όλα τα μέλη του!