Ολοκληρώθηκε η χρονιά για την Premier League, και όλους αυτούς τους 10 μήνες δράσης, από τον Αύγουστο έως τον Μάιο, είδαμε συγκλονιστικά παιχνίδια και τρομερές εμφανίσεις παικτών. Σήμερα, θα εστιάσουμε στους παίκτες που εντυπωσίασαν, καθόλη τη διάρκεια της σεζόν με τις ικανότητές τους και τα κατορθώματά τους μέσα στο γήπεδο.
GK: Nick Pope. Ο Άγγλος τερματοφύλακας, “έβγαζε μάτια” με τις εμφανίσεις του κάτω από τα δοκάρια της Newcastle, κατάφερε να κρατήσει 14 φορές ανέπαφη την εστία του, δέχθηκε μόλις 33 γκολ, τα λιγότερα στη κατηγορία μαζί με την City, ενώ είχε και 2 αποκρούσεις πέναλτι. Άκρως επιτυχημένη μεταγραφή για την Newcastle, η οποία έχει βρει τον τερματοφύλακα της για τα επόμενα χρόνια.
RB: Kieran Trippier. Ο 32χρονος πλέον δεξιός μπακ της Newcastle, παίρνει επάξια, με διαφορά από τον δεύτερο την θέση του καλύτερου rb για τη σεζόν που μας πέρασε. Ο Trippier ήρθε πέρυσι τον Ιανουάριο στην ομάδα με μεταγραφή από την Ατλετικο Μαδρίτης και όλοι νόμιζαν ότι επιστρέφει στο νησί για να “κολλήσει τα τελευταία ένσημα” λαμβάνοντας και ένα αρκετά μεγάλο συμβόλαιο. Κάτι τέτοιο, εν τέλει δεν ίσχυσε αφού ο πρώην αμυντικός της Tottenham, φέτος, με 7 ασίστ, 1 γκολ, 3 πάσες κλειδιά ανά παιχνίδι και 14 clean sheets, αποτέλεσε έναν από τους λόγους που η Newcastle τη σεζόν που θα έρθει θα παίζει “στα αστέρια”, έχοντας κατακτήσει την 3η θέση στο πρωτάθλημα.
LB: Pervis Estupiñan. Ο μπακ από το Ecuador, μας συστήθηκε πέρυσι κυρίως από την εκπληκτική σεζόν που έκανε η Villareal μέχρι τα ημιτελικά του Champions League. Με αυτές του τις εμφανίσεις, κέρδισε το καλοκαίρι την μεταγραφή του στη Brighton, καλύπτοντας επάξια το κενό που άφησε ο Cucurella. Γρήγορος με τρομερη φυσική κατάσταση, μοίρασε 5 ασίστ, με 1,5 πάσες κλειδιά ανά παιχνίδια και 1 γκολ ήταν ένας απ τους πρωταγωνιστές της ομάδας του, παρόλο που στην αρχή πολλοί λέγανε ότι δε κάνει για την Premier League λόγω κακής τεχνικής και τακτικής στο γήπεδο.
CB: Ruben Dias. Ο βράχος στην άμυνα της Manchester City, η οποία αμυντικά φέτος δεν ήταν τόσο καλή όσο άλλες χρονιές, παρόλα αυτά, ο Πορτογάλος στόπερ ήταν απροσπέλαστος και πολύ σταθερός στην επίδοση του καθ όλη τη σεζόν.
CB: William Saliba. Ο Γάλλος στόπερ ίσως είναι ένας απ τους λόγους που η Arsenal έβλεπε πρωτάθλημα μέχρι και 5 αγωνιστικές πριν το τέλος. Κι αυτό φάνηκε απ τη στιγμή που τραυματιστηκε το Μάρτιο και η άμυνα των “κανονιέρηδων” έγινε πιο ασταθής. Με 1,3 τάκλιν ανά αγώνα και 11 ανέπαφες εστίες αξίζει μια θέση στην ομάδα της χρονιάς.
CDM: Casemiro. Αν δεν ήταν οι δύο κόκκινες απευθείας κάρτες που δέχθηκε μέσα στη σεζόν, οι οποίες του στέρησαν τη συμμετοχή σε αρκετά ματς, θα μιλούσαμε για την απόλυτη χρονιά για έναν αμυντικό μέσο. Τα 16 clean sheets που κράτησε η United οφείλονται κυρίως σε αυτόν και τον De gea και αρκετά λιγότερο στους αμυντικούς, αφού ο Casemiro με 1,3 κλεψίματα, 3,3 τάκλιν και 67% κερδισμένες εναέριες μονομαχίες ανά παιχνίδι, “έκοβε” πολλές επιθέσεις πριν καν φτάσουν στο αμυντικό 1/3 της ομάδας του. Παράλληλα, με 4 γκολ και
CM: Kevin De Bruyne. Άλλη μια εκπληκτική χρονιά από τον Βέλγο μέσο, με 16 ασίστ, 7 γκολ, 3.1 πάσες κλειδιά ανά 90λεπτο και 31 big chances creating. Ενας “maestro” όπως ο KDB μόνο χαρούμενος θα μπορούσε να είναι όταν έχει μπροστά του έναν επιθετικό σαν τον Haaland, ο οποίος θα αξιοποιήσει και με το παραπάνω τις πάσες που θα του δώσει, ώστε τα νούμερα του να ανέβουν παραπάνω. Επίσης, αν κρίνουμε ότι αυτή ήταν μόλις η πρώτη χρονιά που αυτοί οι δύο συνεργάζονται, στο μέλλον, που οι σύνδεση τους θα είναι δυνατότερη, τα πράγματα που θα βλέπουμε να κάνουν, θα είναι αδιανόητα.
CAM: Martin Ødegaard. Ο Νορβηγός πρώην παίκτης της Ρεαλ Μαδρίτης, “έβγαλε μάτια” με την απόδοση του φέτος και δικαίως κερδίζει μια θέση στην καλύτερη 11αδα της σεζόν. Παίζοντας πολύ “ώριμα” για την ηλικία του κατάφερε να πετύχει 15 γκολ (πρώτος σκόρερ της ομάδας του, μαζί με τον Martinelli), 7 ασίστ, 2,1 πάσες κλειδιά και 84% επιτυχία στις πάσες του. Η Arsenal, κατάφερε να βρει αρκετά γρήγορα τον αντικαταστάτη του Mesut Ozil, αφού όπως φαίνεται ο Ødegaard, θα αφήσει την δική του ιστορία στους “κανονιέρηδες”.
RW: Bukayo Saka. Ο 21χρονος εξτρεμ της Arsenal πραγματοποίησε την καλύτερη του σεζόν με 14 γκολ, 13 ασίστ, και 2 πάσες κλειδιά ανά 90λεπτο βοηθώντας τους “κανονιέρηδες” να κατακτήσουν την 2η θέση.
LW: Marcus Rashford. Αναγεννημένος μετά από μια κακή χρονιά για τη United και για εκείνον πέρυσι, όπου πέτυχε 4 γκολ και 2 ασίστ σε 25 συμμετοχές. Φέτος κουβάλησε σε πολλές περιπτώσεις την United επιθετικά, σημειώνοντας 17 γκολ, 5 ασίστ και 1,5 επιτυχημένες τρίπλες ανά παιχνίδι, κάνοντας την καλύτερη του χρονιά με διαφορά από τις υπόλοιπες. Τα παιχνίδια του ήταν μοιρασμένα, αφού έπαιζε άλλοτε αριστερά και άλλοτε σαν επιθετικός, σκοράροντας με την ίδια ευκολία και απ τις δύο θέσεις.
ST: Erling Haaland. Όσο και να θέλουμε να τιμήσουμε επιθετικούς όπως ο Kane με 30 γκολ, ή ο Ivan Toney με 20, το ρομπότ από τη Νορβηγία, δε σταμάτησε ποτέ να βάζει γκολ. Τελείωσε τη χρονιά με 36 γκολ, 35 μέσα από τη περιοχή, 77 λεπτά συχνότητα σκοραρίσματος και 8 ασίστ καλύπτοντας και με το παραπάνω την θέση του επιθετικού που είχε αφήσει κενή ο Sergio Aguero στη Manchester City.
Ο καθένας από εμάς έχει τους προσωπικούς του 11 κορυφαίους της φετινής Premier League και το γεγονός ότι κάθε θεατής αναφέρει 2-3 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές σε κάθε θέση, δείχνει το ποσό ψηλά βρίσκεται το επίπεδο των ομάδων και των παικτών.
Steve Petr