Η δεύτερη (χρονικά) ομάδα που έκλεισε θέση για τον τελικό της Κυριακής στις 20:00 στην Zalgirio Arena είναι η “εφτάψυχη” Ρεάλ Μαδρίτης του Τσους Ματέο, η οποία κατάφερε να κερδίσει στον δεύτερο συναρπαστικό ημιτελικό την Μπαρτσελόνα με 66-78, αφήνοντας αποσβολωμένους τον Σάρας και τους λιθουανούς θεατές.
Στα του παιχνιδιού, οι δύο ομάδες ξεκίνησαν, όπως αναμενόταν, κάπως νευρικά, με την Ρεάλ Μαδρίτης να ξεκινάει καλύτερα φτάνοντας στο 3-10. Από εκεί και πέρα όμως δράση ανέλαβε ο Αμπρίνες (16 πόντοι, 4/8 τρίποντα), που με κάποια συνεχόμενα τρίποντα έφερε τον αγώνα στα ίσα. Στην εξίσωση του παιχνιδιού μπήκε γρήγορα και ο (πολλές φορές ξεχασμένος από τον Σάρας στον πάγκο) Σλοβένος γκαρντ Κάιλ Κούριτς, ο οποίος έδωσε μεγάλη επιθετική ανάσα στην ομάδα της Βαρκελώνης με τα 3 τρίποντά του στο 1ο ημίχρονο όντας ακροβολισμένος στις γωνίες του παρκέ. Στον αντίποδα, μεγάλη εμφάνιση καθόλη την διάρκεια του αγώνα πραγματοποίησε ο MVP της αναμέτρησης Ταβάρες (20 πόντοι, 15 ριμπάουντ, 17 PIR), που όχι μόνο έκανε ό,τι ήθελε και τους 3 σέντερ της Μπαρτσελόνα (Σανλί, Βέσελι, Εννάτζι), αλλά τους φόρτωσε κιόλας από πολύ νωρίς με φάουλ. Μάλιστα, ο Τσους Ματέο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει στην αρχική πεντάδα της “βασίλισσας” τον 18χρονο Power Forward Εντιαγέ, ο οποίος όσο έπαιξε (7 λεπτά) ήταν θετικός, κυρίως στην άμυνα. Έτσι τελείωσε η πρώτη περίοδος σε απόλυτη ισορροπία με το σκορ να βρίσκεται στο 18-18. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της πρώτης περιόδου είναι το γεγονός ότι όλοι οι πόντοι της Μπαρτσελόνα προήλθαν από σουτ τριών πόντων, προϊόν της επιτυχημένης άμυνας-ζώνης που δοκίμασε η Ρεάλ Μαδρίτης. Και όταν μια ομάδα έχει την τύχη να έχει για 5άρι της τον Ταβάρες, τότε τέτοιου είδους άμυνα επιτυγχάνεται πολύ πιο εύκολα.
Στην δεύτερη περίοδο του αγώνα η Μπαρτσελόνα είχε τον έλεγχο και κατάφερε να ξεφύγει (έστω και λίγο) στο σκορ (42-36). Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε η μεστή παρουσία του Λιθουανού Γιοκουμπάιτις (6 πόντοι), μέχρι να σπάσει τα δύο του μπροστινά δόντια, ύστερα από μία πτώση του στο παρκέ. Ο Λιθουανός, που επέστρεψε έστω και για λίγο στα πάτρια εδάφη του, κατάφερε με τις κινήσεις του να διασπάσει την άμυνα της Ρεάλ και να προσθέσει κινητικότητα στις επιθέσεις της ομάδας του. Μεγάλο πρόβλημα για την ομάδα του Σάρας ήταν τα πολλά γρήγορα φάουλ των Αμπρίνες, Σανλί και Βέσελι στο πρώτο ημίχρονο, ιδιαίτερα του Ισπανού σουτέρ, ο οποίος μέχρι να κάτσει στον πάγκο για να προφυλαχθεί ήταν ο καλύτερος και πιο εύστοχος παίκτης των Καταλανών. Μερικές ανάσες πήρε ανα διαστήματα και ο Ταβάρες, με τον Ράντολφ να είναι καλός επιθετικά, αλλά αμυντικά να είναι η αχίλλειος πτέρνα της ομάδας. Για να καλύψει το κενό των Γιαμπουσέλε και Ντεκ, ο (παρεξηγημένος για μένα) προπονητής της Ρεάλ μετακίνησε τον Μάριο Χεζόνια στην θέση 4, κάτι το οποίο ειδικά στο 2ο ημίχρονο του βγήκε, μετατρέποντας τον Κροάτη σε έναν παίκτη-μηχανή σε άμυνα και επίθεση.
Το τρίτο δεκάλεπτο του παιχνιδιού άρχισε καλά για την Μπαρτσελόνα, η οποία ανέβασε την διαφορά στο +8 (47-39). Από εκεί και πέρα όμως ξεκίνησε η αντεπίθεση των Μαδριλένων. Οι παίκτες της Ρεάλ μετέτρεψαν πολύ γρήγορα αυτό το -8 σε +7 εκμεταλλευόμενοι την πολύ καλή τους αμυντική λειτουργία (μεγάλο παιχνίδι αμυντικά από τον αφανή ήρωα Μάριο Χεζόνια. Δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοια.), αλλά και την ευχέρειά τους στο σκοράρισμα με τον Ταβάρες (δεν είχε αντίπαλο), αλλά και τους Γκος (10 πόντοι, 2/2 τρίποντα) και Χεζόνια (14 πόντοι, 9 ριμπάουντ). Στο υπόλοιπο του δεκαλέπτου πήρε μπρος για την Μπαρτσελόνα ο Νίκολας Λαπροβίτολα με 12 πόντους (4/11 τρίποντα), ενώ ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της ομάδας αλλά και όλης της Euroleague Νίκολα Μίροτιτς έκανε το χειρότερο παιχνίδι της χρονιάς του σκοράροντας μόνο 3 πόντους και “σπάζοντας” τα καλάθια στην Zalgirio Arena. Έτσι η περίοδος έκλεισε με τους Μερένχες να βρίσκονται στο +3 (55-58) από τους αιώνιους αντιπάλους τους.
Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο του αγώνα ο Τσους Ματέο έβαλε μέσα στο παρκέ τα βαριά χαρτιά του, ή αλλιώς την παλαιά φρουρά. Ο λόγος για τον Σέρχι Ροντρίγκεθ, Σέρχιο Γιούλ και τον Ρούντι Φερνάντες. Μεγάλο παιχνίδι έκανε στην τελευταία περίοδο ο Σέρχι Ροντρίγκεθ (ή αλλιώς Τσάτσο), ο οποίος σημείωσε 12 πόντους με ⅔ τρίποντα και μοίρασε άλλες 5 ασίστ, ενορχηστρώνοντας μόνο όπως αυτός ξέρει το παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης. Έτσι, έφτασε η “βασίλισσα” σε μια μεγάλη και ανέλπιστη (λόγω των απουσιών) για πολλούς νίκη, καταφέρνοντας να κάμψει για δεύτερη συνεχόμενη φορά την αντίσταση της Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Final Four (όπως πέρυσι στο Βελιγράδι). Από εκεί που βρέθηκαν μια ανάσα εκτός Final Four, τώρα βρίσκονται ένα παιχνίδι από την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου κόντρα στον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα και της “μηχανής” του (όπως αποκάλεσε την ομάδα του Ολυμπιακού σήμερα ο Τσους Ματέο στην συνέντευξη τύπου). Από την άλλη, η απογοητευτική Μπαρτσελόνα θα παίξει στον μικρό τελικό κόντρα στην Μονακό την Κυριακή στις 17:00, σε ένα παιχνίδι με ομολογουμένως μικρό ενδιαφέρον.
ΥΓ1: Όσες απουσίες και αν έχει, όση κούραση και αν έχει, δεν θα πρέπει ποτέ και καμία ομάδα να υποτιμά την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης
ΥΓ2: ΜΕΓΑΛΕ Τζίμι Μπάτλερ. Με τις εμφανίσεις σου και σε αυτά τα Play Off θα μας κάνεις να πιστεύουμε στις θεωρίες συνωμοσίας. Και συ ρε Γουίλιαμς δεν ήξερες σε ποιόν έκανες trash talking, δεν ρώταγες τουλάχιστον?
ΥΓ3: Κυριακή κοντή γιορτή. Κρίμα που τελειώνει αύριο η Ευρωλίγκα.
Δημήτρης Χατζ.